Når man taler om Riesling, tænker de fleste først og fremmest på Tyskland, hvor den er den vigtigste drue. Men faktisk har Riesling sin oprindelse i Frankrig, hvor den primært dyrkes i Alsace, ligesom druen også er meget anvendt i Østrig.

Riesling regnes for en af de fineste, hvide druer i skarp konkurrence med Chardonnay.  Den er meget alsidig, idet den kan danne grundlag for fremragende vine af vidt forskellig karakter lige fra helt tørre, knivskarpe, mineralske vine hen over mildere og sødere typer til helt søde dessertvine, hvor gæringen stoppes tidligt og efterlader en større eller mindre grad af restsødme i vinen. De søde vine fremstilles også af meget modne druer, som evt. er angrebet af ædel råd, som i Sauternes, samt af frosne druer, kaldet Eiswein, hvor det frosne vand efter presningen adskilles fra den søde druemost, hvorefter gæringen igangsættes. Denne vin er meget sjælden og dyr, idet det ikke er hvert år, der kan produceres Eiswein pga. manglende frost.

Riesling giver aromatiske vine, i tørre versioner med duft af hvide blomster (hyld) og citrus,  medens de søde og halvsøde vine går over i retning af gule frugter som ananas, abrikos og fersken, men altid med en fremragende balance mellem syre og sødme. Riesling af god kvalitet kan lagre i mange år, hvor den udvikler sig smukt og ofte opnår den specielle, lækre duft af mineraler a la petroleum. Endelig er Riesling en af de druer, der bedst giver udtryk for den jordbund, hvorpå den vokser. F. eks. fornemmes ofte noter af flint, når tyske rieslingvine kommer fra skråningerne til Mosel og Rhinen, hvor flint er fremherskende.

Udenfor Europa bliver der bl.a. produceret vine af Riesling i New Zealand, Sydafrika, Canada og USA. Disse vine er også ofte lækre, men giver for det meste et andet indtryk end de Europæiske.

Her finder du nogle vine lavet af Riesling: