Pinot Noir druen forbindes først og fremmest med Bourgogne, hvor den er den eneste tilladte drue til rød Bourgognevin, bortset fra Gamay, som dog hovedsagelig anvendes i Beaujolais. Pinot Noir hører til en af verdens ældste druesorter, som man kan spore helt tilbage til romertiden. Det er en vanskelig drue at dyrke. Den trives bedst i køligt men solrigt klima, og den har en meget tynd skal, som bevirker, at druen let beskadiges af vejrlig og angribes af råd.
Af Pinot Noir fremstilles nogle af verdens fineste og dyreste vine, som når de er bedst tryllebinder med en helt fantastisk duft og smag. Vinene er oftest lyse i farven pga. den tynde skal, feminine og elegante i udtrykket, men alligevel ofte kraftige og komplekse i duft og smag. En stor bourgognevin har en helt vidunderlig duft af røde bær, skovbund, violer, og når man stikker næsen i glasset, spiller duftene sammen som en skøn parfume. Med alderen går farven over mod det brunlige og der tilføjes animalske duftnoter til vinen. I munden opleves disse vine ofte bløde og fløjlsagtige, men alligevel friske og frugtige med en god syre og lav garvesyre.
Pinot Noir er en populær drue, især i en tid, hvor trenden går mod lette og elegante vine frem for ”bulderbasser”. I Frankrig dyrkes druen også i Alsace som den eneste røde drue der samt i Sydfrankrig, hvor det varmere klima giver druen et andet udtryk. Endvidere bidrager Pinot Noir med en stor andel af de druer, der benyttes til at fremstille champagne, hvor den tilfører vinen kraft og aroma. I Tyskland kaldes druen Spätburgunder og i Østrig Blauburgunder. Her sigter man mod lyse, lette og elegante vine, dog ofte med en mere markant syre end i Bourgogne.
Pinot Noir dyrkes også oversøisk i Californien, Oregon og New Zealand m.fl. Her fremstiller man mange lækre vine med et noget andet udtryk end i Europa, typisk med mere varme og sødme, men normalt også med mindre elegance.
Her finder du vores vine med Pinot Noir – eller Spätburgunder: