Mourvèdre er en rustik, klassisk drue fra Middelhavsområdet, som oprindeligt stammer fra den nordlige del af Spanien. Mourvèdre trives godt i varme, da den blomstrer og modner sent.
 
En spansk oprindelse antydes af synonymet Mataro, som bruges i nogle lande, en by i Catalonien. Ligeledes ligger der en by ved navn Murviedro i Valencia.
I Spanien kaldes den Monastrell, og altså Mataro i Sydaustralien, Californien og Argentina. 
Mourvèdre bruges mest i Frankrig, hvor den er ret udbredt i Bandol i Provence, i Languedoc-Roussillon og i Rhône.
 
I duften giver Mourvèdre brombær, violer og et strejf af stald. Vinen er rig på tanniner og syre. Typisk har smagen syrlige brombær, søde sveskeblommer, grillet kød, urter og lakrids. Ung Mourvèdre kan være grov i udtrykket, men udvikler kompleksitet med lagring. Lagring kan give toner af tobaksblade, læder, jord, svampe og fyrnåle. Den er mest brugt i blandinger, men nogle producenter er så modige at lave vine på 100% Mourvèdre. Nogle steder bruges den også til at lave holdbare rosévine.
 
Nedenfor finder du nogle vine, som indeholder Mourvédre: